Forårshilsen fra landsformand Karsten Fledelius. 2006

 

Til medlemmerne og andre Ruslandsinteres­serede.

2006 blev et begivenhedsrigt år i de dansk-russiske relationer. Det symbolske højdepunkt var genbegravelsen af den dansk-fødte enkekejserinde Maria Feodorovna, i Danmark bedre kendt som Dagmar, i Sankt Petersborg 28. september 2006, med deltagelse bl.a. af det danske kronprinsepar. Begivenheden var omkranset af seminarer, møder, udstillinger og receptioner i Rusland og Danmark, som bidrog til intensiveringen af kontakterne mellem Danmark og Rusland på forskellige planer. Jeg var således medarrangør af et seminar i september i det Russiske center for Videnskab og Kultur i Vester Voldgade 11, København, omkring Maria Feodorovnas historie, med indlæg bl.a. af den danske ambassadør i Moskva og den russiske ambassadør i København – sidstnævnte med et humoristisk og eftertænksomt foredrag om, hvordan han forestillede sig, at enkekejserinden ville opleve Rusland af i dag. Generelt kan det konstateres, at facit af »genbegravelsesåret« har været en øget fokus på og interesse for en problematisk, men særdeles dynamisk periode af russisk historie fra 1866 til 1916, de 50 år, Dag­mar/Ma­ria Feodorovna tilbragte i Rusland, før hun tog først til Ukraine, senere til Vesteuropa, en periode ikke blot præget af uro og attentater, men også af en stærk økonomisk fremgang.

 

I juli fandt en anden begivenhed sted: De normanniske venskabsforeninger i Europa og Nordamerika holdt deres årlige møde i Staraja Ladoga og Novgorod, hvor det første russiske rige skabtes af vikinger fra Sverige. Det var første gang, at sammenslutningen Souvenir Normand, som går tilbage til et fransk-engelsk samarbejde over Kanalen grundlagt i 1896, på denne måde markerede sammenhængen mellem Vest-, Nord- og Østeuropa i 800-1000-tallet. Også mødet med Sankt Petersborg blev en stor succes for deltagerne, der kom fra Danmark, Norge, England, Frankrig og Canada. Jeg stod som vært for besøget, som foregik i samarbejde med Det danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg og Folmer Wisti Fonden for International Forståelse.       

 

Landsforeningens årlige Ruslandskonference på Christiansborg, finansieret af midler fra Hermod Lannungs Fond, måtte udskydes fra oktober til december, da Folketinget blev optaget af møde i Nordisk Råd. Alligevel var fremmødet udmærket. Fra Folketinget deltog Ole Sohn, selv en betydelig Ruslandskender. Emnet var Sibirien, og to af de tre russiske deltagere kom fra Tomsk og Vladivostok. Der blev bl.a. fokuseret på de oprindelige folks situation i Sibirien, noget som har en særlig dansk interesse i kraft af Grønlands centrale rolle i det cirkumpolare samarbejde og den danske finansielle støtte til de oprindelige folk. Foreningen lægger stor vægt på, at denne danske indsats opretholdes, også som den del af de dansk-russiske relationer.

 

Andre russiske besøg i Danmark var bl.a. Maxim Tevelevs foredragsrejse, hvor denne dansktalende Sankt Petersborger gav udmærkede indføringer i aktuelle russiske politiske og samfundsmæssige forhold, samt et besøg af et betydeligt antal af højskolelærere fra hele Rusland, som var på studieophold hos Det danske Kulturinstitut i København, med støtte fra Folmer Wisti Fonden for International Forståelse.

 

Ved årsskiftet 2006-2007 udgav foreningen, for midler fra Tips- og Lotto, et hæfte om de dansk-russiske relationer gennem tiderne og om landsforeningen selv. Dette hæfte kan rekvireres ved henvendelse til et af medlemmerne af landsforeningens forretningsudvalg.

 

2007 bliver et historisk år i Rusland. Også Ruslandskonferencen på Christiansborg 2007 bliver præget heraf, og afholdes et par dage efter 90-årsdagen for Oktoberrevolutionen 1917. Arbejdstitlen er »Den fornyede interesse for historie og religion i dagens Rusland«. I begyndelsen af marts passerede vi 90-årsdagen for en anden historisk begivenhed, februarrevolutionen. Det er karakteristisk for de meningsmålinger, der er foretaget i Rusland om de to begivenheder, at de af et flertal vurderes som negative, især Oktoberrevolutionen. Måske skal kommunistpartiets tilbagegang også ses i denne sammenhæng, samt den stigende interesse for en socialdemokratisk samfundsmodel, som den er kommet til udtryk ved dannelse af et nyt parti, Et Fair Rusland, som klarede sig godt ved valgene i 14 regioner for nylig.

 

Dumavalget i 2007 er ikke officielt udskrevet endnu, men finder sted den 2. december 2007. Landsforeningen har søgt om penge til at sende valgobservatører til dette valg og til det efterfølgende præsidentvalg 2. marts 2008. Der er sket ændringer i valgsystemet (det er nu rent proportionalvalg) og også internt i partierne, således er der sket et generationsskifte i ledelsen af Partiet af Højrekræfter, som hidtil har været domineret af reformøkonomer fra 1990erne som Nemtsov og Tjubais. Men det der tiltrækker sig størst opmærksomhed, er valget til den mest magtfulde post i Rusland, præsident­posten. Præsident Putin har meldt klart ud, at han som forudset i forfatningen ikke genopstiller. Men også at han på indeværende tidspunkt ikke agter at melde noget ud om, hvem han selv vil anbefale vælgerne at slutte op om. 

 

Rusland har det økonomisk godt, og levestandarden er stigende. Men der er stadig et fødselsunderskud, der bevirker et faldende befolkningstal. Og der er stadig skygger fra fortiden. Tjetjenien-konflikten kan ikke siges at være løst, og der har i det nye årtusinde været 13 tilfælde af journalister, der er blevet dræbt, uden at gerningsmanden er fundet. Landet befinder sig fortsat i en vanskelig omstillingsproces. Men der er tale om et økonomisk og udenrigs­politisk styrket land, hvis politiske indflydelse i verden generelt er blevet forøget.

 

Fra Landsforeningens ledelse ønskes alle medlemmer og andre Ruslandsinteres­serede et godt og indholdsrigt 2007!